141. La angajare, managerul de transport v-a dat instructiuni pentru a adopta un stil de conducere ecologic (EcoDriving).
Indicati 3 avantaje ale conducerii ecologice.
RASPUNS:
Scaderea consumului de combustibil, reducerea uzurilor cauzate de functionarea vehiculului, reducerea poluarii produse prin arderea combustibilului si prin uzuri reducerea poluarii fonice, cresterea sigurantei circulatiei, reducerea costurilor de exploatare.
142. Cunoasteti ca in timpul deplasarii trebuie sa circulati astfel incat sa va puteti opri in conditii de siguranta.
In acest context indicati cele doua componente ale distantei de oprire parcursa de la perceptia pericolului pana la oprirea autovehiculului.
RASPUNS:
Suma dintre distanta de reactie si distanta de franare.
143. Cunoasteti ca in timpul deplasarii trebuie sa circulati astfel incat sa va puteti opri in conditii de siguranta.
Indicati 5 factori care nu tin de conducatorul auto si care influenteaza negativ distanta de franare.
RASPUNS:
Portiuni de drum cu declivitate mare, aderenta redusa, anvelope cu banda de rulare uzata, presiune necorespunzatoare in pneuri, greutatea autovehiculului.
144. Cunoasteti ca in timpul deplasarii trebuie sa circulati cu o viteza adaptata si care sa va permita oprirea in conditii de siguranta.
Indicati 3 factori care influenteaza negativ distanta de franare, exceptand factorii legati de starea tehnica a autovehiculului sau de capacitatile de conducere ale soferului.
RASPUNS:
Stare carosabil, conditii meteo, vizibilitate. masa autovehiculului.
145. Cunoasteti ca in timpul deplasarii trebuie sa circulati astfel incat sa va puteti opri in conditii de siguranta.
Indicati 5 factori de care depinde distanta de franare.
RASPUNS:
Aprecierea individuala a distantei, existenta sau nu a ABS-ului, calitatea pneurilor, viteza de reactie a conducatorului auto, tipul carosabilului, conditiile atmosferice.
146. Conduceti in conditii de ploaie torentiala si imediat dupa incetarea polii.
Indicati 3 motive pentru care trebuie sa pastrati o distanta mai mare fata de autovehiculele care circula in fata dumneavoastra.
RASPUNS:
Distanta de franare se mareste aproximativ de doua ori pe timpul ploii, scade aderenta dintre pneu si partea carosabila, scade limita campului vizual.
147. La cursul de pregatire profesionala precum si prin instructajul efectuat managerul de transport ati fost invatat ca in calitate de conducator auto principala dumneavoastra responsabilitate o constituie siguranta deplasarii si evitarea evenimentelor rutiere.
Indicati 5 cazuri/situatii sau actiuni ale conducatorului auto care pot conduce la cresterea pericolului de derapare sau de rasturnare in curbe.
RASPUNS:
Centrul de greutate al autovehiculului se gase te Ia o inaltime mare In raport cu solul, neadaptarea vitezei inainte de abordarea curbei. bruscarea volanului in curba, franaare brusca sau necontrolata pe parcursul abordarii curbei etc.
148. Conduceti un ansamblu de vehicule format din autotractor si semiremorca cisterna pentru transport lichide.
Managerul de transport v-a instruit ca in cazul cisternelor pentru transport lichide trebuie sa fiti precaut si sa aveti permanent in vedere aspectele legate de stabilitatea ansamblului de vehicule.
Precizati din ce motiv, cisternele incarcate cu lichide prezinta un risc mai mare de a se rasturna in viraje, precum si ce trebuie facut din punct de vederii al conducerii pentru a contracara acest risc.
RASPUNS:
Se modifica centrul de greutate, se deplaseaza lichidul Ia efectuarea virajelor si franelor se recomanda sa se deplaseze cu viteza redusa in viraje.
149. Enumerati 5 verificari pe care trebuie sa le efectuati la controlul compartimentului motor inainte de plecarea in cursa.
RASPUNS:
Nivelurile:
- uleiului din carter,
- lichidului de racire,
- lichidului stropgel,
- electrolitului din bateria de acumulatoare,
- licid servo-frana-, servo-directie,
- intinderea curelelor,
- etanseitatea conductelor.
150. In calitate de conducator auto verificati periodic nivelul lichidelor si lubrifiantilor. Indicati 2 aspecte urmarite in aceasta activitate.
RASPUNS:
- refacerea nivelului acestora, daca este cazul raportat Ia marcajele de minim si maxim;
- urmarirea consumurilor de lichide si lubrifianti ce se pot inregistra pe parcursul exploatarii;
- identificarea eventualelor modificari calitative ale acestora (culoare, miros, vascozitate).